Informace z oblasti odpadového hospodářství naší obce

Vážení spoluobčané,

Rádi bychom se s Vámi podělili o informace z oblasti odpadového hospodářství naší obce. Obdrželi jsme souhrn množství uloženého komunálního odpadu na skládku za první kvartál tohoto roku. Je skvělé, že se ve výhledu zatím držíme těsně pod 200 kg/občana a rok. To je limit umožňující obci využít slevu plynoucí z legislativy. Doufejme, že tento trend ještě zlepšíme prostřednictvím lepšího třídění odpadu v budoucnu.

Obec se snaží separaci využitelných složek odpadu maximálně podporovat. Prvním krokem bylo poskytnutí žlutých popelnic do jednotlivých domácností. Zájem o jejich využívání předčil naše očekávání, což nás nesmírně těší a děkujeme za něj. Tato skutečnost umožnila redukci množství velkoobjemových kontejnerů na plast z 13 na konečný počet 3 (u bytovky, u obecního domu, u obchodu). Tento počet je primárně směřován k použití pro jednotky občanů, kteří odmítli popelnici na plast. Naopak tato redukce přinesla uvolnění kapacity ve sběrných místech, kterou jsme využili pro další nové velkoobjemové kontejnery pro sběr papíru.

Jelikož nový sběr plastového obalu přímo od domů umožňuje ukládat do žlutých popelnic i plechovky od nápojů proběhne reorganizace rozmístění sběrných nádob na kov, sklo a papír v obci. Snahou je umístit jednotlivé nádoby do míst blízkých vzniku odpadu a to způsobem, který bude co nejvíce v souladu s lokalitami a technickými aspekty jejich vyvážení a úklidu jejich okolí. Finální stav by měl být následující.

Stanoviště                                                          Kontejnery na:

Lokalita u Tritónu/DOMEC                          papír, sklo

U obecního domu U Lípy                               papír, sklo, plast

U obchodu                                                         papír, sklo, kov, plast

Lokalita u Hřiště                                               papír, sklo

Fotbalové hřiště                                               sklo, kov

Další snahou je vybudování sběrného dvora, který by řešil ukládání bio odpadů, elektrických spotřebičů, velkoobjemového odpadu a popřípadě i dalších druhů odpadu. V současné době obec nedisponuje vhodnými pozemky, proto probíhají jednání s vlastníky pozemků bývalé skládky řepy u kruhového objezdu o možnosti dlouhodobého pronájmu či prodeje. Pokud budeme úspěšní, oslovíme okolní obce s možností participace na projektu sběrného dvora.

Závěrem Vás chceme požádat o ukládání odpadů do kontejnerů tak, aby zabíraly co nejmenší kapacitu a neodkládat je mimo kontejnery. Rovněž připomínáme, že není žádoucí ukládání velkoobjemových odpadů u hasičské zbrojnice. Pro tento účel jsou dosud organizovány pravidelné svozy velkoobjemového a nebezpečného odpadu ve spolupráci se SOP Přelouč. Co se týče elektro odpadu doporučujeme využívat zpětný odběr starých spotřebičů prodejci spotřebičů.

Pevně věříme, že starost o životní prostředí v naší obci bude podpořena i Vámi.

S úctou

zastupitelé obce